Question about Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore top load series 20, washes and rinse works fine when it goes into spin nothing happens

Posted by on

  • PaulMac Aug 04, 2012

    Wow, this is very helpful. I have a similar question, but you seem to have answered it below. Thanks for providing answers to questions.

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,937 Answers

This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Four possibilities: (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.


Newer model Whirlpool / Kenmore washers use a Lid Switch as a safety device. Unless the switch senses that the lid on the washer is closed, the washer will neither agitate nor spin.

Older models only used the switch during the spin cycle.

Try to bypass the Lid Switch by removing the Console and jumping the two outermost pins on the switch.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a diagram on jumping the switch as well as a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf


It also has a troubleshooting guide.

To bypass the switch, you only have to disconnect the power to the washer, tilt the console back, unplug the switch and using an short piece of insulated wire, jump the two outermost contacts on the connector coming from the console and plug the washer back in.

Following is a description of how to gain access to the console and how to remove the cabinet if necessary.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=131&osCsid=913ba652cd504fb162f87d892bcb427b

With the jumper in place, try to re-start the washer.

If it works, the Lid Switch is a relatively inexpensive part.

If the washer still doesn't work, check the motor coupler.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If you've tested the Lid Switch and the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Posted on Feb 16, 2011

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya

6ya staff

  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Model 23832100


Sounds like clutch not catching,this may need to bed in .The fact it works okay with no load and no spin with load sounds like clutch/ but also could be motor torque.Ask repair man to recheck work done.

Jan 14, 2014 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 70 Series Washer


The lid switch is bad . You can either replace it , or bypass it under the control panel . Try putting a pencil down into the hole on the top where the lid actuator goes into to see if it drains and spins .

Aug 20, 2009 | Kenmore 22422 Top Load Washer

1 Answer

Describe your Kenmore 24032 \ 24036 Top Load


MAke sure that the cothes are not unbalancing the tub. Iv seen this happen where the clothes are unbalancing the tub and it moving around and the when the water for the rinse is coming out its not getting in the tub its splashing on the top of the tub ring due the the unbalanced spin. does this happen when you wash a heavy load? do you notice it not doing that when you washer a light load?

Jul 26, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

My kenmore 80 top load series wont rinse top load wont rinse


drain pump is trying to drain. maybe have something in pump

Jun 22, 2009 | Washing Machines

2 Answers

Kenmore 80 Series - machine won't rinse or spin


Manually move the timer to the SPIN mode and turn it on.
If nothing happens, replace the lid switch.
With a model number I could be more specific.

Feb 27, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 90 series washer will get stuck in between cycles


Sounds like the timer has failed. It's a common problem.

Part number 8545379, $83.69 from SearsPartsDirect.com

Feb 04, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore washer series 80, Clothes still soapy


If you are getting no water spray during the rinse cycle that would cause the soapy clothes issue.

Are you getting cold water during the wash/rinse cycles? If you have the machine set to warm/warm you may only be getting hot water while the final spin is calling for cold.

If you have cold water available then the timer is not calling for the water spray. The problem is either in the mixing valve or the timer.

Jan 10, 2009 | Kenmore 23822 Top Load Washer

1 Answer

Top-loading, direct drive Kenmore model won't do spin cycle


In other words it pumps out but when it goes into spin nothing happens. The first thing to check is to remove the tranny(get the agitator out) take the 3 bolts loose and slide out the tranny(no need to get the tub out) Take a look see at the plastic brake release collar mounted on the bottom of the basket drive. The ear will break off and thus no spin.3ef16e8.jpg If that looks ok let me know...

If you need further help, reach me via phone at https://www.6ya.com/expert/dan_73bbd84fe1d95b61

Jan 07, 2009 | Kenmore 22422 Top Load Washer

1 Answer

Washer will not fill


not your timer / if anything its eather the water valve or the water slector switch

Nov 23, 2008 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore washer 80 series 4 years old


my washing machine is not rinsing and spinning

Jan 20, 2008 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Washing Machines Logo

Related Topics:

184 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenmore Washing Machines Experts

fordexpert

Level 3 Expert

5692 Answers

Harvey Mahal

Level 2 Expert

39 Answers

Kristen Denison
Kristen Denison

Level 1 Expert

13 Answers

Are you a Kenmore Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...